Ricottahapjes uit de oven met avocado

Vorige week probeerde ik een nieuw recept uit: ricottahapjes uit de oven met avocado. Beetje misleidende titel, want de hapjes zelf komen helemaal niet uit de oven. Het ricottabeleg echter wel, dus we zullen niet muggenziften. (Terwijl we eigenlijk al bezig zijn. Foei!)

Anyway. Ik vond dit recept in ‘Vegalicious’, van Alice Hart. Mijn zus gaf mij dit vegetarische kookboek ooit cadeau voor mijn verjaardag. (Dank je wel, zus!) Ik moet bekennen dat het redelijk lang geduurd heeft voor ik er ook effectief iets uit klaargemaakt heb. (Sorry, zus.) Daarna heeft het weer een tijdje stof vergaard op de boekenplank, maar ik heb het nu dus herontdekt. En hoe!

Deze ricottahapjes zijn multifunctioneel: je kunt ze eten als ontbijt, brunch, lunch … Ik heb ze als ontbijt klaargemaakt, en de overschot als lunch verorberd. Maar belangrijker dan hun multifunctionaliteit: ze zijn superlekker en op 1-2-3 in elkaar te flansen! De ingrediënten zijn ook heel makkelijk in huis gehaald.

Eigenlijk hoort er een zelfgemaakte paprikacompote bij de hapjes. Er is een tijd geweest dat ik niet eens aan dat recept was begonnen, wegens ‘ik heb geen goesting om ook nog paprikacompote te maken’. Aja, want als het kookboek zegt ‘paprikacompote’, dan moét het paprikacompote zijn. En niks anders. Pasjenip hé! (Zei ze, schuddend met dat vingertje.)

Maar ondertussen kan ik al eens diep ademhalen, het kookboek loslaten en, jawel, improviseren. (Dapper, ik weet. Applaus voor mezelf.) Dus, als je de zelfgemaakte paprikacompote niet meteen ziet zitten, follow my lead en vervang door zongedroogde tomaatjes. Of iets anders. Klets erop waar je zin in hebt, of whatever je in de frigo vindt.

Het ricottamengsel heeft 20 à 25 minuutjes in de oven nodig. Tijd genoeg dus om op je duizendste gemakje de avocado en de zongedroogde tomaatjes te snijden en de rucola te wassen. Easy peasy.

 

Ingrediënten:
 • 500 g uitgelekte ricotta
 • 2 eetlepels fijngeraspte pecorino of Parmezaanse kaas
 • 1 ontpit en fijngehakt rood Spaans pepertje
 • 2 eetlepels fijngeknipt basilicum
 • 2 licht losgeklopte eieren
 • olijfolie (of de olie van de zongedroogde tomaatjes)
 • 4 dikke sneden geroosterd zuurdesembrood
 • 2 rijpe, ontpitte, in tweeën en in plakjes gesneden avocado’s
 • 1 bosje rucola
 • paprikacompote (voor de uitslovers) of zongedroogde tomaatjes (voor de rebellen onder ons)
 • peper en zout

 

Bereiding:
 1. Verwarm de oven voor op 190°C. Klop de ricotta en de pecorino of Parmezaanse kaas, het Spaanse pepertje, het basilicum en de eieren door elkaar. Strooi er ruim peper overheen en niet te veel zout.
 2. Vet 4 vormpjes met een inhoud van 180 ml of een ovenschaal licht in met olie. Schenk het ricottamengsel in de vormpjes. Zet 20 minuten in de oven (25 minuten voor de ovenschaal). Laat even staan, haal een mes langs de randen en haal uit de vorm.
 3. Smeer het mengsel op het geroosterde brood, besprenkel met olijfolie, leg er een paar plakjes avocado, rucolablaadjes en wat paprikacompote/zongedroogde tomaatjes op.

 

Geniet (en smos) naar hartelust!

By the way, het receptje voor de paprikacompote ziet er wel lekker uit, hoor. Eentje om ooit eens te proberen, met of zonder de ricottahapjes. Ik laat wel iets weten als het ervan gekomen is. Beloofd.