9 dingen die het ‘hygge’ maken voor mij

Ik las het boek ‘Hygge – De Deense kunst van het leven’. De auteur, Meik Wiking, is CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Denemarken is een van de gelukkigste landen ter wereld, en volgens mijnheer Wiking heeft dat veel te maken met ‘hygge’. Het woord valt blijkbaar niet echt te vertalen, maar ik denk dat ‘gezelligheid’ het dichtst in de buurt komt.

In het boek wordt beschreven wat hygge is en hoe je het kunt creëren. Hygge zorgt namelijk voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid, en dat is dan weer belangrijk voor ons geluksgevoel.

En omdat ik geloof dat ons geluksgevoel altijd een duwtje in de rug kan gebruiken, deel ik graag die kleine dingen die het voor mij helemaal hygge maken. In willekeurige volgorde …

 

1. Kaarsen

De Denen zijn het met me eens: het zachte licht van kaarsen maakt alles meteen een heel stuk meer hyggelig. Idem voor een brandend haardvuur, natuurlijk. (Maar dat is wat minder praktisch op ons appartement.)

 

2. Regen

Omdat het binnen zoveel gezelliger is als het buiten slecht weer is. Dat kaarslicht komt trouwens ook veel beter tot z’n recht met donkere wolken aan de hemel. Hygge in ’t kwadraat!

 

3. Met dikke sokken in warme pantoffels

Mijn rode Eskimo-pantoffels zijn pure hygge voor mij. Ze zijn heerlijk retro en toveren nog steeds een glimlach op mijn gezicht. Ik vind het altijd weer jammer om ze op te bergen in de lente …

Ik kocht ze bij ’t Pantoffeltje, op de Wapper in Antwerpen. Het kleine winkeltje staat bomvol dozen met pantoffels en sletsen, die elke vierkante centimeter muur bedekken. (Denk: het toverstafwinkeltje van Mr. Ollivander, in ‘Harry Potter’.)

Combineer de pantoffeltjes met een paar dikke sokken en de hygge is niet meer te stoppen.

En zo’n aaibare pluizenbol geeft er nog een extra hyggelige dimensie aan …

 

4. Flanel

Of het nu een pyjama of een dekbedovertrek is, flanel is lekker warm en zacht. ’t Is pas winter als het eindelijk koud genoeg wordt om de flanellekes boven te halen!

* Tip van een ervaringsdeskundige: de combinatie ‘flanellen pyjama én flanellen beddengoed’ is niet zo’n goed idee, wegens soortement velcro-effect.

 

5. Een boek

Geen laptop, geen tablet, geen smartphone. Een echt boek. Hoe handig het ook is om informatie digitaal te verwerken, echt hyggelig is het niet. Ik ben misschien ouderwets, maar ik hou van het gevoel van een echt boek, van bladzijden omdraaien, van neerleggen en terug oppakken. Elk boek is goed, maar toch het liefst een verhaal waar je jezelf helemaal in kunt verliezen.

 

6. Een warme drank in mooi aardewerk

Dampende thee, een stevige maaltijdsoep of heerlijk warme chocolademelk. Ze maken je hele lijf lekker warm en zorgen voor instant gezelligheid. Voor mij is ook het ‘vat’ dat deze vloeibare hygge vasthoudt van groot belang.

Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:

 

7. Een Britse detective op tv

Televisie en hygge zijn meestal geen vriendjes, maar voor een Britse detectiveserie maak ik graag een uitzondering. Midsomer Murders, Vera, Poirot … Spannend ontspannend, vooral in combinatie met de hierboven vermelde thee, aangevuld met (zelfgemaakte) koekjes.

 

8. Een dekentje en/of een sjaal

Om het hyggelig te maken, moet je het in de eerste plaats lekker warm hebben. Lekker wegkruipen onder een dekentje, ingepakt in een grote sjaal. En bij extreme koude: met de slaapzak in de zetel. Zalig!

(Wel opletten met ‘slaapzaklopen’, bv. naar de keuken om extra thee en koekjes aan te voeren. I had to learn the hard way …)

 

9. Eenvoud

Less is ongetwijfeld more als het op hygge aankomt. Geen tierlantijntjes, geen grote luxe. Simpel en degelijk, dat is wat we zoeken. Hygge gaat over koesteren, dankbaar zijn en genieten. Van spullen, maar ook van mensen en relaties. Hygge is geen uitbundig feest, het is een goed en diepgaand gesprek.

 

Wat maakt het voor jou helemaal hyggelig? Deel gerust via de comments.